Förändring

Förändring är en intern process

Det här är ett ämne som länge varit ett mysterium. Ytterst lite kunskaper har vi haft om förändring…

  • Hur vi uppnår det
  • Varför det är så svårt
  • Vad som krävs

Tusentals sidor har skrivits genom åren där vi på olika sätt fått råd om att vi bör ”göra oss av med” våra negativa attityder och ”tänka positivt”. Vi läser orden, håller med om principerna men fortsätter agera enligt de mönster våra gamla vanor dikterar. Det medvetna håller med men det undermedvetna gör det inte och vi hamnar således i ett dödläge.

Eftersom vi tillbringar våra liv att göra det vi känner för att göra är första förutsättningen för förändring att vi verkligen känner för det vi vill uppnå.

Hur ofta hör vi inte saker som: – Jag kan om jag verkligen vill, bara jag väl bestämmer mig så…

En annan klassiker är: – Jag ska börja/sluta/komma igång med…

Så fort…….

  • Saker och ting lugnat ned sig lite…
  • Semestern är över
  • Svärföräldrarna åkt hem
  • Chefen gett mig den där löneförhöjningen
  • Det blir lite varmare/kallare

Listan kan göras hur lång som helst…

Viljestyrka är INTE nyckeln till förändring

Om viljestyrka vore nyckeln skulle vi inte ha några som helst problem att förändra oss eftersom vi då endast genom vår vilja skulle kunna uppnå önskade resultat. Förändring uppnår vi heller inte genom att prata om det eftersom det är något vi gör hela tiden och skulle i så fall kunna förändra oss därefter. Vi uppnår heller inte förändring genom att längta efter det mer än vad längtan efter mat skulle fylla en tom mage. Enda sättet vi uppnår förändring är genom att initiera en process för förändring, denna teknik lär du dig applicera genom självhypnos.

Nyckeln till förändring är inte viljestyrka – här klargör vi det lönlösa med att endast genom stark vilja försöka nå förändring.

Det finns naturliga skäl till varför exempelvis nyårslöften bryts, ofta redan i januari. Det här bygger på naturlagar och universella principer, hur det medvetna och det undermedvetna hamnar i konflikt. Här är regeln: Ju mer forcerad vilja från det medvetna (ingenjörsinnet) desto mindre undermedveten respons. Känslosinnet (det undermedvetna) ligger och gror och växer sig starkare för att få sin vilja fram ju mer det motarbetas.

Bantning är ett bra exempel på detta. När vi exempelvis är på fest och ska hålla oss till vår ”kur” så använder vi vårt medvetna sinne och praktiserar viljestyrka medan känslosinnet (det undermedvetna) vill något helt annat. Serveras där något vi är svaga för (ex. chokladtårta) så kommer det undermedvetna, som nu är satt på autopilot och motarbetas av vårt medvetna sinne ge feedback och säga: – Jag vill ha den där chokladtårtan och om du inte låter mig få den så ska jag visa vem som bestämmer. Så fort du avslutat den här kuren kommer du att ge mig precis det jag vill ha och du vet det.

Fantasin åsidosätter förnuftet

Då det råder konflikt mellan de olika nivåerna av sinnet är bantning ett mycket bra exempel på hur bakslag fungerar. De personer som traditionellt bantar brukar efter avslutad kur ofta gå upp 10-15 % mer i vikt än innan de började.

Vi uppnår förändring genom att ge specifik och detaljerad information till vårt undermedvetna. Hur gör vi då detta?

Jo, genom självhypnos >>>